Styrelsen 2022

Ordf Peter Larsson    
V Ordf Dan Johansson    
Sekr Yngve Andersson
V sekreterare Eva Bergström    
Kassör Jesper Fägersten    
V Kassör Monica Pettersson    
Ledamot Robert Eskilsson    
       
Suppleant John Kindslätt    
  Christer Gylfe    
       
 Revisor Åke Hansson    
  Ingvar Mårtensson    
  Henry Johansson (suppleant)    
  Bert Jacobsson (suppleant)    
       
Valberedning Nils-Erik Forslund  Sammankallande  
  Åke Hansson    
       
       
Terrängsektionens representant Bobby Hermansson    
Boulesektionens representant Hans Olof Viberg    
Skidsektionens representant Carl-Ivar Johansson    

Bingolotto

Vill du stödja USK kan du prenumerera på bingolotter. Det gör du på bingolottos hemsida.

Vaccination doping

En arbetsgrupp i styrelsen har tagit fram en handlingsplan över hur vi ska jobba mot doping.Klubbens inställning är att det räcker med vanlig varierad kost för att få i sig allt kroppen behöver för att vara aktiv. Kosttillskott ska undvikas för att undvika att få i sig okända ämnen.Nedan kan du läsa handlingsplanen och efter den finns några länkar där du kan hitta mer information.

Antidopingplan för idrottsföreningen Uddevalla Skidklubb

2020-02-02

Vi vill att:

• Vinnaren ska kunna glädja sig över en ärlig seger.

• Förloraren ska kunna känna sig trygg i att ha förlorat i ärlig kamp.

• Åskådaren ska vara förvissad att resultatet inte är en följd av förbjudna medel och metoder.

Så här gör vi för att förebygga doping i Uddevalla Skidklubb:

Förebyggande 

Akut

Föreningen har en beredskapsplan för insatser vid misstanke om doping eller om dopingfall redan inträffat.

Regler och Föreskrifter

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida.

Tar du dopingklassade läkemedel?

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida.

Behöver du söka dispens?

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

Dopingkontroll Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll.

För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

Kosttillskott RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder.

Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida.

Svensk Antidoping på Facebook Gilla och följ RF:s sida Svensk Antidoping på Facebook så blir du uppdaterad på intressant information i ämnet.

Prenumerera på Antidopingnytt. Du kan även registrera dig som prenumerant på RF:s nyhetsbrev för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt.

Historia

Läs en kort beskrivning av USK:s historia från starten 1929.

Starten
När IFK Uddevalla ville satsa hårdare på fotboll beslöt dess sektion för skidåkning att bilda egen klubb. Den 9 december 1929 träffades man på Fenix konditori (nuvarande Einars) och beslöt att bilda Uddevalla Skidklubb. Första årets styrelse var orförande Hans Lundgren, vars rakryggade och orädda hållning gjorde att USK redan från början blev en klubb med färg,vice ordförande Wilhelm Strand, kassör Holger Nilson, sekreterare Wilhelm Hansson och materialförvaltare John Karlsson.
Troligen fanns det en klubb, Uddevalla Skidförening, mellan IFK och USK. Vid bildandet av USK fick klubben (USK) kvarvarande kassan i Uddevalla Skidförening.

Klubben fick en snabb start och redan i december 1929 anordnade man promenader från Lilla Torget med ett 50-tal deltagare per gång. Och samma vinter deltog klubbens skidåkare i de första tävlingarna. Under våren 1930 tävlade man även i orientering och terränglöpning. I februari 1931 anordnade man Skid-DM och året efter fick man sina första DM-medaljer genom Ivan Sjöbergs guld i orientering och även lagseger i orientering samt Henry Wibergs brons på skid-DM.

Egen stuga 
Klubben hyrde sin första stuga, vid Hattedalen i Rosseröd, redan i februari 1932, för att redan i december månad samma år hyra en ny stuga, också den i Rosseröd. Efter skrinlagda planer på en skidbacke i Skeppsviken (gamla Folkets Park), börja planerna på en egen stuga.
Under året 1931 planerades, i samarbete med Bohuslänska Curlingklubben, att anlägga en stuga vid Bjursjön och vid ett extra sammträde den 22 juni 1931 beslöts att bilda en andelsförening för stugbyggandet. Konstituerande möte för den ekonomiska föreningen Sportstugan hölls den 15 oktober 1931 och dess första ordförande blev kapten Carl Axel Rhenberg.
Efter att Uddevalla Kafébolag satsat 5.000 kronor i slutet av 1932 började schaktning och grundläggning av stugan.
En strålande vinterdag den 4 februari 1934 invigdes Sportstugan, dels med fest i stugan för 200 inbjudna och dels med skridskoåkning, curlingspel, konståkning och hastighetsåkning på skridskor. Under invigningsdagen beräknades ca. 2.000 personer ha besökt stugan.
I stugan finns konstverk av Helge Frenders ’Skidlöparen’, Harald Linder ’Blåisen vid Finse’ samt ytterligare tavlor skänkta av Harald Linder.

Revyer 1931 och 1932
Bröderna Nils och Werner Lundgren skrev revyer som föreningens medlemmar framförde. Revyn 1931 hette Utan personligt ansvar och 1932 års uppsättning hette Ruskat och renat. Båda gav ett betydande överskott till sportstugeplanerna.

Belysning och elljuspår
Ända fram till år 1950 erhölls ström genom en likströmsgenerator. De populära pjäxdanserna på 1930- och 1940-talet fick ske i oljelampans sken.
År 1950 erhölls dock ett bidrag från kommunen och ström drogs in i stugan.
Samma år började man anlägga ett elljuspår. Arbetet var så omfattande att invigningen kunde ske först den 10 november 1955. Nuvarande elljussling på 2,5 km. stod färdig år 1971.

Hoppbacken
Första planerna på hoppbacke var i Skeppsviken. I slutet av 1930-talet planerades dock för en hoppbacke i anslutning till Bjusrsjöstugan. Den 6 februari 1938 invigdes den färdiga backen och under invigningstävlingarna, som sågs av drygt 2.000 betalande åskådare, hoppades det ca. 18 meter. Det kända backrekordet är 23,5 meter.
(Resterna av hoppbacken kan ännu ses från vägen upp till Bjursjöstugan. I kurvan där nuvarande asfalten tar slut kan man se stenresterna från backen på vänster sidan, om man färdas mot stugan.)

Slalombacke
Tidigt diskuterades också en slalombacke och visst arbet genomfördes under 1930- och 1940-talet. Vad vi kan finna har dock ingen riktig backe funnits vid Bjursjön förrän Roy Andersson på 50-talet anlade slalombacken norr om stugan. Troligen startades den år 1957.

Orienteringssektionen
Från start var orienteringen klubbens största sektion och man dominerade också under många år distriktets orientering. Som tävlingsarrangör hade man ett mycket gott rykte och arrangerade Vårorienteringen åren 1937 – 1965.
Bland klubben aktiva orienterare skall först nämnas Ove Forsberg som blev. 3:a på SM år 1944. Året före hade han, som hittills enda USK-are, erhållit Bohusläningen guldmedalj för distriktets bästa idrottsprestation. Andra utmärkta orienteriare var: Sture Marcusson och Åke Berg.

Skidsektionen
Klubbens främsta skidåkare är troligen de båda Rune Johansson som flera gånger på 1950-talet placerade sig flera gångern runt 60-70 plats på Vasloppet. En annan toppplacering är Janne Johansson 77:e placering år 1984, lite drygt en halvtimma efter segraren Bengt Hassis.
På 50- och 60-talet anordnade USK, med Arnt Winberg i spetsen, ett par stortävlingar på skidor med världseliten på startlinjen.
På senare tid startade man visserligen Uddevalla-loppet, med som mest 540 deltagare år 1982, och Barnens Vasalopp, men snöbrist har tyvärr ställt in de flesta tävlingar.
På 50- och 60-talet ordnades också skidresor till Norge och på 80-talet till Italien.

Terrängsektionen
Sektionen bildades år 1974. Man hade redan på 60-talet ordnat löptävlingen Tvåstads-loppet och sedan 1984 arrangeras USK-loppet.
Sektionen har alltid haft goda terränglöpare, särskilt i oldboysklasserna där främst Stellan Osson vunnit ett flertal SM-medaljer.

Gångsektionen
Sektionen bildades år 1979 när ett antal gångare kom från andra klubbar till USK. Som arrangör har vi två gånger arrangerat veteran-SM i gång.
Gången är den sektion som vunnit flest SM-medaljer. Vi har SM-medaljörer som Lennart Back, Lennart Aronsson, Roland Karlsson, Conny Aronsson, Håkan Aronsson, Monica Back m.fl. Flera av dessa har dessutom varit med i landslaget.
(Lennart Back har dessutom internationella medaljer och deltagit i OS, VM och EM, men då representerat annan klubb.)

Alpina sektionen
Sektionen bildades 1968. Verksamheten har mestadels bedrivts (när snö funnits) vid Viksjöbacken.
Goda åkare  har varit Petronella Norrman i traditionell utförsåkning, Jessica Sylvan i telemarksåkning och Johan Karlsson snowboard. Jessica har varit uttagen i WC-tävlingar och Johan har varit med i landslaget och deltagit i WC-tävlingar.

Våra ordförande
Hans Lundgren, 1920 -1937 9 år, Arnt Winberg 1938 – 1972 35 år, Gunnar Holmgren 1973 – 1984 12 år, Lennart Aronsson 1985 – 1987 3 år, Yngve Andersson 1988 – 1991 4 år och Lennart Roos 1992 — fn. (2002) 11år.

Lite blandat
En gammal tradition inom USK är att fira lucia i Bjursjöstugan. Många år har vi haft ’egna’ lucior inom klubben, men andra år har vi ’hyr in’ från andra organisationer.
Lite udda sektioner som funnits i USK: Skridskor, Promenader, Vandrargruppen och Turistsektionen.
USK-bladet har vi gett ut sedan 1980. En populär liten skrift som ges till alla våra medlemmar.
Till slut måste vi skriva lite om Lelångebanan, ofta det enda kommunikationssättet till stugan. Den 26 september 1964 gick sista turen, då bland andra Arnt Winberg, Holger Nilsson, Sture Marcusson och Eskil Jurende medföljde.

(Detta utgör ett kort sammandrag ur en jubileumskrift som togs fram till 70-årsjubileumet 1999. Intresserade kan läsa mer i häftet som finns på kanslit)

Medlem

Medlemskap löses i klubben genom att inbetala 250 kronor till bankgironr. 5861-9990. Uppge namn när du betalar. Familjemedlemskap har avgiften 600 kronor. 

Om du inte varit medlem tidigare uppge namn, mailadress, mobil- och personnummer. Uppge även vilken sektion Ni vill tillhöra.

Givetvis kan Ni som medlem (med en medlemsavgift) verka i alla våra sektioner (skidor, terräng/friidrott och boule). Ni kommer också att två gånger per år (midsommar och jul) att få vår klubbtidning USK-Bladet.

 Förmån som medlem

Som medlem i USK så deltar du gratis i alla tävlingar som anordnas av USK.