2024 års Vasalopp
By Simon Danielsson

2024 års Vasalopp

Blött, grått och tufft! Så kan 2024 års Vasalopp sammanfattas. Devisen i målgången: ”I dag är alla vinnare” var sannare än någonsin.

Samma år, som Vasaloppsveteranen Anders Sörensson från Munkedal föddes, åkte Per-Olof Eggöy sitt första Vasalopp. Då genomfördes det 50:e Vasaloppet. I år körde han även det 100:e loppet. Per-Olof har en särskild känsla för Vasaloppet, eftersom hans morfar var ordförande i Sälens IF premiäråret 1922.

– Det har varit mitt mål för att hedra min morfar, därför jag åkte för Sälens IF, säger Per-Olof, som i vanliga fall åker för Uddevalla Skidklubb, USK.

Intresset har smittat av sig. Han och dottern Louise Eggöy åkte Halvvasan i förra veckan. Barnbarnet Ludvig Eggöy Markhester går på skidgymnasium i Mora. Ludvig åkte Öppet Spår Måndag. Han var då snabbast i deltävlingen Ahlsellsprinten och vann en startavgift i Vasaloppet 2025!

Anders Sörensson, Munkedal, är 50 år och har redan kört Vasaloppet 33 gånger. Därmed är han Vasaloppsveteran, vilket betyder att han har åkt under målportalen minst 30 gånger och bär en orange nummerlapp. Han är snabb och startar i första gruppen, närmast efter eliten.

– Det är inte populärt när veteranåkare kör om i elitledet, säger han och ler.

Lättare på slutet

Andreas Holm har både skidat, cyklat och sprungit Vasaloppssträckan.

– Det var väldigt trögt och tungt i spåren och dåligt stavfäste, men jag tycker ändå att Vasaloppet fick till det bra med tanke på vilka väderförutsättningar man haft att jobba med under veckan, säger han.

Andreas är trots allt nöjd över att ha tagit sig i mål.

– Resultatet kunde varit bättre, men det är bara att träna mer och komma tillbaka. Anders Wester och sonen Simon Wester åkte för andra gången.

– Det var trögt att åka i söndag om jag jämför med förra året. Det blev lättare att åka på slutet när spåren frös till lite, säger Anders.

Förra året hade han och Simon bestämt att de skulle åka loppet ihop. I år blev det mer slumpartat. Anders kom först till Smågan, Simon kom ikapp och körde ifrån, men fick kramp och Anders kom ikapp. Simon fick nya krafter och gled iväg, men väntade efter Eldris, som är sista kontrollen.

– Tur för mig var att de förlängde reptiderna, så att vi kunde korsa mållinjen tillsammans i år igen, säger Anders.

Whisky i backen

Börje Pålsson hade blandade upplevelser. Han valde fel spår i starten och missade minst en halvtimma i den första backen jämfört med tidigare år. Om det var spår, så var de lösa och det gick trögt. Ny fästvalla i Risberg förbättrade fästet. Före Risberg tog han av sig skidorna och gick nerför en backe.

– Bra val! Jag blev bjuden på en whisky av publiken. Det piggade upp, bättre än blåbärssoppa och sportdryck men man ska nog inte ta för mycket…

Mellan Hökberg och Eldris var det mörkt och svårt att se spåren om man inte hade tur att åka bredvid någon som hade pannlampa.

– Jag såg tyvärr några vurpor där och minst två som behövde medicinsk vård, varav en var veteran och låg vid sidan av spåret med bara 2 km kvar, berättar Börje.

Blåbären bäst

Anniken Slyngenborg Jensen säger att loppet var väldigt tungt. Det blev en mental och fysisk kamp för att fullfölja.

– Men det var väldigt roligt att vara med och jag är glad att jag kom i mål. Det var väldigt osäkert, men lyckligtvis förlängdes reptiden, säger Anniken, som fick tårar i ögonen när hon kom till Eldris och insåg att hon skulle få gå i mål.

Hon åkte i mörker mellan Hökberg och Eldris.

– Det var väldigt krävande. Bäst med dagen var nog blåbärssoppan. Själva arrangemanget var fantastiskt. Det var väldigt imponerande hur lätt det var att få dricka, att hitta till starten, få medaljen, hitta duschen och annat, säger Anniken.

– Vasaloppet har varit viktig i vår familj sedan pappa åkte första gången 2004. Därför var det stort för mig att vara med och genomföra det.

Jan Petter Jensen var seedad att starta i sjunde led, men valde att starta med dottern i tionde och sista led. De höll ihop hela vägen och gick i mål sida vid sida.

– Det blev ett väldigt stolt ögonblick, säger Anniken.

– Spåren var inte bra i år. Lösa, mycket vatten och slask, tillägger Jan Petter, som trots det ser framemot Vasaloppet 2025.

Värst i början

Pontus Johansson tycker att loppet var bra med tanke på förutsättningarna.

– Svårt att få hårda spår med milt väder så man fick nöja sig med att det var mjukt. Första tredjedelen var värst sen blev det bättre, anser han.

Fanny Elfving hade bara åkt 45 km som längst, men tvivlade aldrig på att hon skulle klara loppet. Ibland med värk i kroppen och många mil kvar blev det en kamp med hjärnspökena.

– Spåren var väl inte de snabbaste, men jag är ändå positivt överraskad med tanke på vädret under veckan. Jag åkte ett seedningslopp för en månad sedan i sju plusgrader och jämfört med de spåren höll dessa hög klass, säger hon och skrattar.


Blott 50-årige Anders Sörensson, Munkedals Skid- och Cykelklubb, åkte söndagen den 3 mars 2024 sitt 33:e Vasalopp sedan debuten 1992. Han gillar utmaningar och kom i mål bland de 200 första. Anders var också en av dem, som åkte Jubileumsvasan 2022, då med utrustning från tiden för det allra första Vasaloppet 1922.
Foto: Maud Abrahamsson


– Det var ett tungt lopp i ett sugande före, men spåren var rätt så OK för mig, som startade från led 4, säger Jan-Erik Karlén, Uddevalla IS, som gjorde sitt nionde Vasalopp sedan 2015.
Foto: Maud Abrahamsson



Skidåkare från tre länder: Far och son Anders och Simon Wester, båda Uddevalla SK, Sverige, åkte för andra gången och kom i mål på exakt samma tid. Detsamma, sånär som på en sekund, gjorde far och dotter Jan Petter Jensen, Norge, och Anniken Slyngenborg Jensen, Storbritannien. Han har nu åkt 13 gånger och hon åkte sitt första Vasalopp.
Foto: Maud Abrahamsson


Fem erfarna skidåkare, som åkte Vasaloppet i söndags. Från vänster Börje Pålsson, Uddevalla SK, har åkt skidor mellan Sälen och Mora 14 och cyklat 4 gånger, Lars Andreasson, Axa Sportsclub, har skidat 7 gånger, Christer Broman, Ljungskile FK, 11 lopp, Bjarne Fredriksson, Uddevalla SK, 14 gånger, och Andreas Holm, Munkedals Skid- och Cykelklubb, som har skidat 11 lopp samt sprungit 1 gång och cyklat 1 gång.

Foto: Maud Abrahamsson


De startade i olika led, men kom i mål på exakt samma klockslag. Pontus Johansson åkte Vasaloppet för fjärde gången. För Fanny Elfving var det premiär. Båda åkte för Axa Sportsclub.

Foto: Maud Abrahamsson


Fredrik Andersson, MSCK, Munkedals skid- och cykelklubb, åkte för tolfte gången.

– Överlag tyckte jag spåren var OK efter förutsättningarna, kunde stå ganska avslappnat i spårbredden. Jag fördelade krafterna över sträckan och var noga med energiintag vid varje kontroll, säger Fredrik.
Foto: Anette Dahlberg


När det var 50-årsjubileum 1973 åkte Per-Olof Eggöy sitt första Vasalopp på 10.50. År 2024 när det 100:e Vasaloppet ordnades, gjorde han sitt 21:a Vasalopp. Trots tuffa förhållanden och 51 år senare åkte han på 9.18, alltså en och en halv timma snabbare. Här med från vänster, dottern Louise Eggöy och hennes kompis Carina Frisk, när trion åkte Halvvasan 2024.
Foto: Barbro Eggöy

Text: Maud Abrahamsson

  • No Comments
  • 2024-04-14